Iteam
GitHub

Vad ska man ha en iPad till?

Igår släpptes så den första betaversionen av iOS 4.2 för iPad som möjliggör ett svenskt tangentbord och multitasking. Till slut är därmed iPad en helt mogen produkt även i Sverige. Att använda den utan svenskt tangentbord och multitasking har varit kanon men något knöligt.

Vad är då poängen med en iPad - vad ska man ha den till? Ja - Hm. Den löser inga gamla problem men den har skapat sitt eget självändamål. I mitt hem finns det redan en hel del datorer (alla macar visar det sig - jag var ju en PC förut men nu är jag tydligen en Mac). När man har behov av att surfa finns det oftast en dator att använda sig av men ändå kommer iPad fram hela tiden - nu har jag haft den i någon månad så nyhetens behag borde ha lagt sig vid det här laget.

Jag tänker lite på det som hände i köken i mitten på 90 talet - ni kommer ihåg - när morgon-tv-programmen kom - just det - köks-TVn. iPaden skulle jag säga är en hybrid av soff-surfare och köksbords-surfare. iPad har skapat ett nytt användningsområde eller nytt medium som är här för att stanna. I princip alla hårdvarutillverkare kämpar mot klockan för att hinna få ut sina alternativ lagom till julhandeln. Apple ryktas komma med en något mindre variant som troligtvis kommer vara billigare och vara som hybrid mellan iPod Touch och iPad. Det är välkommet men formatet 9,7 tum är helt lagom tycker jag.

Mina primära användningsområden

  1. Frukostdator. Surfa på /Nyheter vid frukostbordet. Perfekt användningsområde! Laptopen är för klumpig och känslig. Här önskar jag att Svd skulle släppa en App som tar deras tryckta version men i iPad format - precis som Wired har gjort med mycket gott resultat.
  2. Soffdator. Surfa i TV-soffan - här kan man tänka sig att laptopen skulle funka lika bra, men eftersom paddan startar så snabbt och inte har någon fläkt eller störande ljud för sig är den klockren som soff-dator.
  3. Arbetstillbehör. Mail- och kalendertillbehör. Perfekt när man jobbar vid den vanliga datorn är att ha mailen och kalendern lättillgängliga på iPad. Mailklienten är riktigt bra och har allt man behöver för det vardagliga.
  4. Pappaledighetsdator. Ha med till parken - detta kan ju upplevas som lite kontroversiellt men när man är pappaledig finns det faktiskt vissa tidpunkter då man faktiskt är ledig. Problemet är att tidpunkterna inte riktigt kommer i följd och man kan inte riktigt räkna med dem men dom finns där. Då är iPad perfekt sätt att snabbt utnyttja en kort paus.
  5. Barnprograms-TV. När barnen ska försöka sova eller man själv behöver en kort paus är iPad det perfekta barnprograms-TVn. Oavsett var du är - i bilen, på stranden, i sängen eller i soffan funkar det alltid att ta fram ett avsnitt av Fåret Shaun eller Pippi på Youtube. Iphone är helt ok för detta syftet om man bara har ett barn som ska titta men för två barn blir det för mycket bråk om den lilla telefonen - plus att man ofta behöver dom här pauserna när man behöver ta ett viktigt samtal.
  6. Mediacenter/multifjärrkontroll. Om man har nöjet att ha en Mac-mini kopplad till sin hemmabio har man nu i sin hand den perfekta multifjärrkontrollen. Installera Plex/nine på mac-mini och köp programmet PLEX på App store och du har hela ditt musik, film och tv bibliotek tillgängligt överallt där du har tillgång till WIFI. Även 3G men bildkvaliten är för dålig för att det ska vara njutbart. Med hjälp av denna ultimata kombination kan du nu antingen välja film/tv-avsnitt i soffan eller välja att titta på hela avsnittet i iPad från sängen. Du kanske börjar titta på en film i soffan på stora TVn men går sen till sängen och lägger barnen och kan sedan titta vidare precis där du slutade.
  7. Powerpoint-platta. På Apple-svenska heter Powerpoint Keynote men det funkar exakt likadant. Dock är den anpassade varianten av Keynote riktigt bra på iPad. Här kommer verkligen multi-touch till sin rätt. Att flytta på rubriker, bilder och grafer, att gemensamt bygga upp en presentation genom att skapa den tillsammans med en iPad är fantastiskt kul och enkelt. Idén med att skicka runt en platta ger glädje på ett annat sätt än att skjuta en laptop mellan två personer. 
  8. Spelplatta. Självklart är det också en grym spel-dator om man har tid. Jag har endast spelat Real Racing, Solitaire och Risk så jag kan inte säga att det är mitt primära syfte men jag är säker på att jag hade resonerat annorlunda för tio år sen. 

Några inte så lämpliga användningsområden

  1. Pendlings-TV - Jag tog med mig "paddan" på tunnelbanan en morgon och började titta på ett avsnitt av (lagligt nedladdad) Entourage. Det visade sig vara en rätt pinsam historia då det är betydligt mycket fler sex-scener än man tror och folk runt omkring dig uppfattar bra vad som händer i ögonvrån. Nä - där är iPhone 4 ett bättre och behändigare val.
  2. Ordbehandlare - nu har jag precis installerat senaste uppdateringen så det här kanske ändrar sig - men att skriva långa texter på iPad är ingen höjdare. Man behöver då ha ett externt tangentbord och då faller lite poängen och man kan hellre skaffa sig en riktigt dator.
  3. e-Bokläsare - I den svenska bokaffären i iBook finns det inte mycket att hämta förutom några riktigt gamla gratis "open-source" böcker. Här är det som vanligt rättigheterna som är problemet och det kommer antagligen/förhoppningsvis lösa sig till lanseringen i Sverige. Om man har ett amerikanskt iTunes konto så går det däremot utmärkt att köpa böcker från tusentals internationella författare. Att läsa på en iPad är dock inte vad jag hade hoppats på - man blir ganska snabbt uttråkad och läshastigheten är inte den bästa på en skärm. Man vill hellre surfa. Böcker passar än så länge bättre på papper. ;)

Några önskemål på förbättringar

  1. Fotoorganiserare - Det tidsödande jobbet att sortera, välja ut och ta bort bilder från sitt fotoalbum hade varit väldigt bra om det kunde göras direkt i foto-applikationen på iPad (och iPhone också) - här hoppas jag att Apple jobbar vidare. Kartfunktionen och att iPhoto ansikten i fotobiblioteket visas är kanonkul när man snabbt ska hitta bilder i sitt arkiv.
  2. Kalendern - ger en väldigt bra översikt och har till skillnad från sin iPhone motsvarighet även veckovy. Att Apple har struntat i multitouch funktioner för att bläddra mellan dagar och zooma mellan dag, vecka och månad förstår jag inte alls. Det går inte ens att klicka på en tidpunkt för att boka ny tid eller flytta på en befintlig bokning vilket hade varit helt fantastiskt. Jag hoppas att Apple har en kommande uppdatering på kalendern för i 4.2 finns det tyvärr ännu inget nytt på den fronten.

Vad är nytt i iOS 4.2?

  • Multitasking (växla mellan program på samma sätt som i iOS 4 på iPhone). Nu kan man köra Spotify och spel samtidigt.
  • Svenskt tangentbord - äntligen!
  • AirPlay - skicka musik och film trådlöst till högtalare och tv. Detta går inte att testa än.
  • Game Center - samla poäng när du spelar dataspel och dela med dina kompisar. Tyvärr är själva registreringsprocessen och bjuda in kompisar inte så smidig som den kunde varit (facebook-koppling hade varit att föredra).
  • Justering av ljusstyrka i snabbmenyn - väldigt praktiskt vid godnattstunden!
  • Ljud av-knappen är numera en ljud av-knapp. 
  • Att låsa riktningen på iPad gör man nu precis som på iPhone i snabbmenyn.
  • Mappar på hemskärmen - äntligen får man lite struktur!
  • Utskrift via trådlös uppkoppling - jag har inte riktigt saknat den här men kanske att man kan skriva ut bilder eller mail - tja.. 
  • Söka direkt på sidor i Safari - längst ner finns det numera en sökbar - väldigt bra för längre sidor.

Vilken version ska man välja?

När du står inför valet mellan WIFI eller 3G så säger jag helt klart 3G. Användningsområdet sträcker sig långt mycket längre än till soffan och sängen. Att ha med sig Internet på platta är en underbar känsla och slipper du krånglet med tekniken eller begräsningar till olika WIFI-nätverk så är det helt klart värt det. Om du tecknar ett tvillingabbonamang på Telia som i dagsläget kostar 40kr/mån så får du surfa på samma abonnemang som ditt vanliga abonnemang och har du obegränsad data på det är du home safe. Obs, för att använda 3G på iPad behöver du ställa in en s.k APN vilket tidigare gick att göra direkt i iPad inställningar men som nu behöver en s.k mobileprovision fil som installeras via iTunes. Mer om det inom kort.

Hur mycket minne behöver man?

Jag valde 64 GB men det behövs absolut inte mer än 32GB. Det mesta du behöver går att hämta trådlöst förutom bildbiblioteket som bör ha en hel del plats då bilderna skalas om till att passa iPads något större skärm.

När kommer iPad?

Ingen vet men numera är Apple i kapp i sin produktion med efterfrågan vilket tyder på att den är redo att lanseras på nya marknader.  Troligtvis kommer den släppas någon gång i oktober/november i samband med att den skarpa versionen av iOS 4.2 släpps. 
Tills dess går det bra att köpa paddan hos svenska importörer t ex www.ventor.se som jag köpte ifrån.

Christian Landgren
2010-09-16